Tiiusan Pohjanpiru

-

Rotu, skp Suomenhevonen, tamma
Väri, merkit Ruunikko
Säkäkorkeus 154 cm
Syntymäaika, ikä 13.10.2017, 5-vuotias v. (3v. - 13.12.2016)
Kasvattaja Tiusan Suomenhevoset, Suomi
Omistaja Onttu, VRL-10385
Koulutustaso KO: Vaativa B, RE: 100 cm, noviisi


Pohjanpiru, eli Pirre on hirviömäisestä orista ja Seppäjärven Pohjantähdestä oleva varsa. Halusimme Kassusta varsan sen luonteesta huolimatta ja onneksemme tämä tamma on perinyt enemmän ominaisuuksia emältään Pohjantähdeltä, vaikka neiti osaakin olla aikamoinen v*ttupää. Pirre on hoitaessa välillä aikamoinen hapannaama, mutta se ei silti harrasta ilkeyksiä kuten näykkimistä tai potkimista. Se saattaa luimistella ja kopistella kavioitaan komentavaan sävyyn, mutta tyytyy kohtaloonsa ja seisoo kyllä suhteellisen nätisti harjauksen ja varustamisen ajan. Pirren kanssa täytyy toimia napakasti, eikä sille saa antaa yhtään siimaa varsinkaan huonon käytöksen suhteen. Irvistelyn ja luimistelun voi jättää täysin huomiotta, mutta tallin lattian kuopimisesta saa komentaa ja kovasti.

Suitsia laittaessa tammalla on ärsyttävä tapa nostella päätään yläilmoihin, jotta suitsia ei saisi sen päähän. Tähänkin riittää komentaminen, ehkä muutamaan kertaan, kunnes tamma nöyrtyy ottamaan kuolaimet suuhunsa. Satulaa laittaessa se saattaa heijata edestakaisin vaikeuttaakseen hommaa, mutta ei se ikinä kauaa jaksa kyseisestä asiasta taistella. Taluttaessa Pirre kipittää hyvin äkkiä taluttajansa ohi, jos sille ei tee selväksi kuka on pomo. Taikasanalla perkele se on oppinut väistämään taakse ja taluttamista treenataan vielä kovasti.
Luonne © Kasvattaja

Suku & jälkeläiset

i. Kalmapiru

sh, ruunikko, 155 cm

ii. Kalmanhenkäys

sh, 159cm, prn

iii. Henkihieveri
sh, 155cm, rn
iie. Satumaan Elli
sh, 153cm, prt
ie. Elohiiri

sh, 157cm, rt

iei. Marttyyri
sh, 155cm, rt
iee. Ainoaksi Jään
sh, 157cm, rt
e. Pohjantähti '12

sh, rt, 158cm
KTK-III, RCH

ei. Tähdenlento

sh, rt, 160 cm

eii. Tähtikartta
sh, rt, 161 cm
eie. Lentoletti
sh, voikko, 159 cm
ee. Pohjanakka
sh, rt, 156 cm
eei. Akkamainen
sh, rt, 157 cm
eee. Pohjanneito
sh, rt, 155 cm

II. Kalmanhenkäys kiinnitti huomioni kantakirjaustilaisuudessa, jossa se sai I-palkinnon ihan heittämällä. Olin aivan myyty ja juttelin omistajan kanssa orista. Omistaja kertoi, ettei Kalmanhenkäys ole mikään helpoin mahdollinen hevonen jonka takia se ei ole ollut jalostuskäytössä. Itse tilaisuudessa se käyttäytyi hyvin, mutta kotipuolessa se kuulema ilkeili ihan urakalla, mikä tuotti omistajapariskunnalle harmaita hiuksia. Kalmanhenkäyksellä kilpailtiin Helppo A:ssa koulua ja se hyppää myös kuulema 100cm esteet vielä ilmavarallakin. Hieno ratsuhevonen se on, vaikka luonne ei olekaan täyttä kultaa. Kovin moni ei ole orin kykyjä huomannut, joten siitosorina se ei loista, vaikka kantakirjapalkintokin on.

IE. Elohiiri on tasaisen luonteen omaava tamma, jonka vuoksi se kävis hyvin pariksi Kalmanhenkäykselle. Elohiirellä mentiin Helppo B:n luokkia koulussa, mutta tamma hyppäsi 110cm estekisoja hyvällä tyylillä. Sillä on vahvat takajalat, sekä hyvä itsetunto jonka vuoksi se sopi hyvin estehevoseksi. Elohiiri kilpaili vanhuuden päivät kilpailemista aloittelevan junioriratsastajan kanssa, parivaljakko nappasi ruusukkeita useista kisoista aluetasolla. Sen nuoruudesta ei ole paljon tietoa, mutta sain kuulla sen eläneen ensimmäiset vuotensa ratsutilalla. Emänä tamma oli myös loistava, jonka vuoksi se tekikin elämänsä aikana viisi varsaa kilpailemisen välissä.

III. Henkihieveri oli pirtsakka ori, jolla oli annettavaa ratsastajalleen paljon. Se oli erinomainen yleishevonen, hyvä vähän kaikessa ja työmotivaatio kohdallaan. Ruunikko ori astui elämänsä aikana 10 tammaa ja seitsemän sen varsoista on kilpailukäytössä esteillä ja koulussa menestyksekkäästi. Hirveästä nimestään huolimatta Henkihieveri oli kiltti ja hyväluontoinen, mutta energiaa löytyi kuin pienestä kylästä.

IIE. Satumaan Elli oli hapannaamainen tamma, joka tuntui olevan kyllästynyt aivan kaikkeen. Elli oli rakastettu ja hyvänä pidetty, mutta silti tamma luimisteli enemmän kuin höristeli korviaan. Ellillä kilpailtiin kouluratsastuksessa vaihtelevalla menestyksellä, se oli huomattavasti parempi esteillä. Esteillä tamma kuulema innostui kovasti ja hyppäsi hyvin. Elli kantakirjattiin III-palkinnolla ja se varsoi kaksi varsaa. Emänä se oli erittäin suojelevainen, eikä päästänyt ensimmäiseen viikkoon ihmisiä varsansa lähelle.

IEI. Marttyyri oli energinen ja erittäin ystävällinen ori. Se rakasti kaikkea ja kaikkia, eikä halunnut jäädä mistään paitsi. Marttyyri syntyi pienelle hevostilalle, josta se myytiin vieroitusikäisenä yksityiselle kilparatsuksi. Sillä mentiin Helppo A:n luokkia kouluratsastuksessa ja koitettiin esteitäkin, mutta estekilpailuissa sattuneen onnettomuuden jälkeen iski orille sekä ratsastajalle rimakauhu jonka jäljiltä esteura päättyi lyhyeen. 155cm korkea hamppuharjainen rautias oli iso sielu pienemmässä paketissa, eikä se jäänyt paitsi ihmisten suosiolta. Ystävällisyytensä vuoksi se sopi lapsillekin ensimmäiseksi hoidettavaksi, eikä orimaisia piirteitä juurikaan ollut. Marttyyri kantakirjattiin III-palkinnolla.Kuvaajan saat pitämällä hiirtä kuvan päällä

Kilpailumenestys

ERJ sijoituksia 0   /   KRJ sijoituksia 0   /   NJ sijoituksia 0

Näyttelyt

00.00.2014KutsuNJ Luokka 5- 0/0
00.00.2014KutsuNJ Luokka 5- 0/0
00.00.2014KutsuNJ Luokka 5- 0/0

KRJ - kouluratsastus

00.00.2014KutsuKRJ Luokka 5110cm 0/0
00.00.2014KutsuKRJ Luokka 5110cm 0/0
00.00.2014KutsuKRJ Luokka 5110cm 0/0

ERJ - esteratsastus

00.00.2014KutsuERJ Luokka 5110cm 0/0
00.00.2014KutsuERJ Luokka 5110cm 0/0
00.00.2014KutsuRRJ Luokka 5110cm 0/0

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

-


Saavutusket


Ei saavutuksia
"-"


Ei saavutuksia
"-"Jälkeläisetpv-o/t Nimi (i. Nimi s. 2016 om. Oili Omistaja)

pv-o/t Nimi (i. Nimi s. 2016 om. Oili Omistaja)

pv-o/t Nimi (i. Nimi s. 2016 om. Oili Omistaja)

© Susikallio & Onttu 2016. Kopionti ehdottomasti kielletty! VIRTUAALITALLI / VIRTUAALIHEVONEN